hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orhan Aksoy son yolculuğuna uğurlandı

    Orhan Aksoy son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Yeşilçam'da çektiği aşk filmleri ile tanınan ve önceki gün İstanbul'da 78 yaşında ölen yönetmen Orhan Aksoy'un cenazesi toprağa verildi.

    Yeşilçam'da çektiği aşk filmleri ile tanınan ve önceki gün İstanbul'da 78 yaşında ölen yönetmen Orhan Aksoy'un cenazesi toprağa verildi.

    Aksoy için Levent Afet Yolal Camii'nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Aksoy'un Türk Bayrağı'na sarılı cenazesi, daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülerek defnedildi.

    Camideki tören sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan sanatçı Orhan Gencebay, ünlü yönetmenle pek çok filmde birlikte çalıştıklarını belirterek, tek üzüntüsünün son zamanlarda onu görememek olduğunu dile getirdi.

    Aksoy ile Türk sinemasındaki son sinemaskop filmi birlikte çektiklerini ifade eden Gencebay, "Türk sinemasına büyük katkıları olmuş nadir üstatlarımızdan biriydi" dedi.

    Aksoy'un cenaze törenine, ailesi ile Tarık Akan, Göksel Arsoy, Ediz Hun, İzzet Günay, Yavuz Turgul, Rutkay Aziz ve Zeki Ökten'in de aralarında bulunduğu sanatçı dostları ile sevenleri katıldı.

    Emek Sineması'nda anma töreni
     
    Aksoy için Beyoğlu'ndaki Emek Sineması'nda düzenlenen tören, Ersin Pertan'ın 2006 yılında çektiği "Aşk Filmleri Yönetmeni Orhan Aksoy" adlı belgeselin bir bölümünün gösterilmesiyle başladı.

    Törende daha sonra sahneye davet edilen Aksoy'un birlikte çalıştığı oyuncu ve yönetmen dostları, onun hakkındaki duygularını dile getirdiler.

    Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Erden Kıral, Aksoy'un sinemanın büyük ustalarından biri olduğunu ifade ederek, 1978 yılında Moskova Film Festivali'nde kendisini yakından tanıma fırsatı bulduğunu anlattı. Kıral, "Aksoy, çelebi, birikimli ve çok hassas bir adamdı. Kendi üslubunu yakalayabilmiş ender yönetmenlerden biriydi" diye konuştu.

    Aksoy'un, yönetmen olan oğlu Turgay Aksoy da, sinemaya babasının yanında başladığını dile getirerek, onu anlatmanın çok zor olduğunu söyledi. Kendisinin aşk filmlerini sevmediğini ve zaman zaman neden başka tür filmler çekmediğini sorduğunu anlatan Aksoy, ancak sinemaya girdiğinde, koşulların ağırlığını gördüğünde babasına bir kez daha saygı duyduğunu belirtti.

    Aksoy, babasının hastalığı döneminde son 10 günde sanatçılardan doktorlara, hükümet yetkililerine kadar herkesin ona çok büyük destek olduğunu dile getirerek, gözyaşları arasında "O zaman bir kez daha gördüm ki, babam hakikaten hak etmiş. Nurlar içinde yatsın" diye konuştu.

    Ediz Hun

    Sinema oyuncusu Ediz Hun da, Aksoy ile 1964 yılından beri birlikte olduklarını ve kendisine göre sinemanın altın çağının büyük prodüksiyonlarının yapıldığı en önemli yönetmenlerinden birinin Aksoy olduğunu kaydetti.

    Konuşmasını Aksoy'un sahnedeki tabutuna dönerek tamamlayan Hun, "Sevgili Orhan Aksoy, Türk sinemaseverler ve biz yakın dostların seninle gurur duyuyoruz. Sen ve seninle birlikte o döneme imza atmış birbirinden değerli yönetmenlerin eşsiz çalışmaları sayesinde bugün Türk sineması varlığını sürdürebilmektedir.

    Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun sevgili Orhan Aksoy" diye konuştu. Hun, sahneden inerken gözyaşlarını tutamadı.

    Safa Önal

    Aksoy'un yakın arkadaşı yönetmen ve senarist Safa Önal da duygulu bir ifadeyle yaptığı konuşmada, kendi kuşağının gittikçe hızlanan bir tempoda kaybolduğunu, çok sevdiği arkadaşlarını birer birer yitirmenin acısını yaşadığını ifade etti. Önal, şöyle konuştu:

    "Bütün ailesiyle birlikte, çocuklarının büyümesini görerek aynı otel odasında gece yarılarına kadar sinema konuşarak geçirdiğimiz çok zamanlar oldu. Tabii, mesleğin ve zamanın getirdiği unutkanlıklar, nankörlük demeyeceğim ama unutkanlıklar doğanın kuralıdır.
     
    Yavaş yavaş gelen yalnızlık ve insanın unutulmaya başladığını hissetmenin ne demek
    olduğunun farkındayım. Ömrünü şuradaki herkesten daha çok sinemaya adamış bir adamdı. İçi dışı bir, sıcacık, güzel, iyi, namuslu bir adamdı. Beraberce yeniden buluşacağımız günler başlayacak. Bu da benim tesellimdir."

    "Filmlerinde telif almadan..."

    Yönetmen Yılmaz Atadeniz de Aksoy'un çektiği duygusal filmleri kendilerine ve Türk sinemasına emanet ettiğini söyledi. Türk sinemasındaki telif hakları sorununa da değinen Atadeniz, "Aksoy gibi usta isimlerin filmlerinden telif alamadan hayattan ayrıldıklarını" ifade ederek, bu konuda bir dava açtıklarını ve telif hakları sorunun
    çözülmesi için ellerinden gelecekleri yapacaklarını kaydetti.

    Yönetmen Ülkü Erakalın ise Aksoy ile aynı yıllarda çalıştıklarını belirterek, "Ona her zaman saygı duydum ve bir tek Orhan'ı kıskandım ben hayatımda. Çünkü ikimiz de aşk filmleri yapıyorduk. Çok üzgünüm" dedi.

    Sinema oyuncusu Engin Çağlar da, 1969 yılında kendisine teklif geldiğinde ilk filmini Aksoy ile birlikte yaptığını belirterek, "Orhan Aksoy'u tanımaktan, onunla çalışmaktan dolayı çok gurur duyuyorum" diye konuştu.

    Tören, salonda bulunanların Aksoy'un naaşı önünde saygı geçişiyle sona erdi.

    Buradaki törene Aksoy'un eşi Semra, kızları Figen ve Günseli Aksoy ile aralarında Tarık Akan ve Şemsi İnkaya'nın da bulunduğu sanatçı dostları ve sevenleri katıldı.

    Orhan Aksoy kimdir?

    Bursa'da 1930 yılında doğan Orhan Aksoy, sinema hayatına Saray Sineması'nda makinistlik yaparak başladı. 9 yıl kurguculuk yaptıktan sonra ilk filmi "Şıpsevdi" ile 1963 yılında yönetmenliğe başlayan Aksoy, 90'ın üzerinde film, 3 televizyon dizisi, 3 televizyon filmi çekti.
     
    10'uncu Antalya Film Festivali'nde 1963 yılında "Hayat mı Bu" adlı filmiyle "En İyi Film Ödülü"nü kazanan Aksoy, 37'nci Antalya Film Festivali'nde de "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görülmüştü.
     
    Türk sinemasının en çok film çeken yönetmenlerinden olan Aksoy'un filmleri arasında "Vurun Kahpeye", "Kezban", "Hayat Bayram Olsa", "Ah Nerede", "Aile Şerefi", "Tatlı Nigar", "İsyan" ve "Altın Şehir" de bulunuyor.

    Önceki gün 78 yaşında hayata veda eden Aksoy, evli ve biri kendisi gibi
    yönetmen olan 3 çocuk babasıydı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow